GRIS20
Home Up GrisInvoerHulp GRIS25 GRIS24 GRIS23 GRIS22 GRIS21 GRIS20

File 020 d.d. 27 februari 2002

Redactie: Jo Hoen, Spaanse Singel 12, 6191 GK Beek, Tel. 046-4373876
email:johoen@hetnet.nl
website http://www.gendawin.nl

Bijeenkomsten in 2002
De eerste bijeenkomst in 2002 vindt plaats op woensdag 27 februari 2002 van 19.30 tot 21.30 uur, in het Stadsarchief Sittard in het voormalig gemeentehuis van Born, kasteel Born, Kasteelhof 1.. Er is voldoende parkeerruimte op de Markt.  Een volgende bijeenkomst vindt waarschijnlijk in juni of september plaats. De 4e Limburg-dag van de indicering is voorlopig gepland op zaterdag 2 november. U krijgt tijdig bericht, met bijzonderheden over plaats en tijd.

Gendalim 0.4.
Het verzamelen voor de nieuwe CD is beŰindigd. Er wordt nu aan het converteren en produceren van Gendalim 0.4 gewerkt. We hopen die in mei/juni te kunnen presenteren. Wellicht kunnen we het combineren met andere feestelijke gebeurtenissen.
Het totale aantal records is het miljoen gepasseerd, het aantal geneatomen zit rond de 6 miljoen. Precieze aantallen volgen bij de presentatie. Het kan nog allemaal op ÚÚn CD, maar misschien worden de volgende Cd's meer regionaal ingedeeld.

GRIS,  GRISWIN  en GENDAWIN

Het invoerprogramma GRISWIN heeft een voorlopig eindpunt bereikt: versie 2.0.10.  De op- en aanmerkingen en suggesties tot verbetering zijn inmiddels allemaal verwerkt. Bovendien zijn er een aantal technische verbeteringen aangebracht, bijvoorbeeld een duidelijke mogelijkheid tot selecteren en printen. Door Hub Dormans is een nieuwe Handleiding geschreven voor deze versie van het programma. Jo Hoen heeft een aantal regels voor de invoer opgesteld. Beide bestanden zijn in Word op de programma-CD onder de directory "Documenten" te vinden. Het beste is om eerst de handleiding en het bestand "invoerhulp" uit te printen, en dan pas het programma te installeren

Wie een oudere variant van GRISWIN heeft, kan het beste - nadat hij eerst een kopie heeft gemaakt van de invoerbestanden, te herkennen aan de extensie .mdb  - deze versie de´nstalleren voor hij/zij de nieuwe versie installeert. Deelname aan deze nieuwe invoermethode kan alleen via de co÷rdinatoren of via Jo Hoen. Anders raken we het overzicht kwijt. Vragen of opmerkingen ook via de email van Jo Hoen. U hebt daarbij twee mogelijkheden: johoen@hetnet.nl of  jo.hoen@planet.nl

Wie graag de nieuwste versie heeft, kan die op de bijeenkomst ontvangen. Wel graag van tevoren kenbaar maken, dan weet ik hoeveel ik er moet branden.

Op 3 november laatsleden heeft Arie al gedemonstreerd hoe dit programma werkt. Op 27 februari wordt dat op verzoek nog eens herhaald en zullen vragen beantwoord worden. Maar de meeste problemen zijn al in de hulpprogramma's opgelost.

Voor alle duidelijkheid: wie met het oude GRIS wil blijven werken, moet dat vooral blijven doen. We kunnen alle bestanden vrij gemakkelijk converteren! Wel moeten we erop aandringen dat u voor elk register een nieuw bestand opent en niet meer bijvoorbeeld alle dopen bij elkaar zet.  In de toekomst is het noodzakelijk dat de records ook verwijzen naar het register en de bladzijden ervan, om zo de relatie met de scans te kunnen leggen. In GRISWIN is deze verwijzing al opgenomen en bij het corrigeren van oude GRIS-bestanden worden deze feiten toegevoegd.

Regio-co÷rdinatoren
Er wordt gestaag gewerkt aan het opzetten van een netwerk van regio-co÷rdinatoren. Weert, Sittard en Parkstad Limburg hebben al een co÷rdinator. We zijn op zoek voor Maastricht, Vaals-Valkenburg, Roermond, Venlo, Venray, grensgebied BelgiŰ en grensgebied Duitsland.
Deze co÷rdinatoren zijn bedoeld om een deel van mijn werk over te nemen. Samen met de lokale of regionale archivaris zoeken ze uit welke bronnen bewerkt moeten worden, wat al gedaan is en wat nog gedaan moet worden. Ze zijn ook contactpersoon voor de vrijwilligers die bronnen uit hun gebied bewerken. Na steekproefsgewijze controle fiatteren ze de bestanden. Zij zijn bevoegd om verbeteringen aan te brengen.
Om het opsporen van fouten te vergemakkelijken, worden proefversies raadpleegbaar gemaakt op het archief in de regio. Deze versies zijn read-only, om vertroebeling te voorkomen. Na verloop van tijd worden deze proefversies geautoriseerd en op de meewerkende archieven raadpleegbaar ge-maakt. Het uiteindelijke doel is om ze raadpleegbaar op Internet te maken.
Voorlopig blijf ik algemeen co÷rdinator, samen met Roelof Braad voor BLAT, en tevens verantwoordelijk voor de gebieden waar we nog geen co÷rdinator hebben gevonden. Als iemand belangstelling heeft: hij melde zich bij mij!
De afbakening van de regio heeft in onderling overleg plaatsgevonden. Deze afbakening is niet absoluut; ze hangt o.a. af van eventuele nieuwe co÷rdinatoren.
De
Regio Weert ( Tom Geuns ) bestaat uit de plaatsen: Baexem, Beegden, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Heel, Helden, Heythuysen, Horn, Hunsel, Kessel, Leveroy, Meijel, Nederweert, Neeritter, Nunhem, Stramproy, Swartbroek, Thorn, Tungelroy en Weert.

De
Regio Sittard ( Irma Lommen-Salden ) bestaat uit de plaatsen: Berg a.d. Maas, Born, Broeksittard, Buchten, Elsloo, Geleen, Grevenbicht, Guttecoven, Holtum, Limbricht, Munstergeleen, Obbicht, Papenhoven, Sittard, Stein en Urmond.

De Regio Parkstad Limburg ( Hans Brouns, Hans Janssen, Egbert Willemsen ) bestaat uit de plaatsen: Bingelrade, Brunssum, Eygelshoven, Heerlen, Hoensbroek, Hulsberg, Jabeek, Kerkrade, Klimmen, Merkelbeek, Nuth, Schaesberg, Schimmert, Schinveld, Simpelveld, Voerendaal en Wijnandsrade.

Wie dus bestanden invoert uit een van deze regio's kan voortaan ook contact opnemen met de co÷rdinator of met mij. Binnenkort hopen we nadere afspraken te maken met de co÷rdinatoren hoe en wanneer ze te bereiken zijn, maar ze krijgen ook nog een "cursus" van ons over hun werkzaamheden.

Nieuw lokaal
Wij zijn nog in overleg over de invulling van de afspraken over ons nieuwe lokaal. Zo gauw we daar iets concreets over kunnen mededelen, krijgt u bericht.

Samenwerking met archivarissen
Deze begint langzamerhand gestalte te krijgen. Zo is er een gezamenlijk subsidieverzoek naar de provincie gestuurd, om een aantal van onze plannen financieel te ondersteunen.

Buitenland
Er zijn al een aantal vruchtbare contacten met het buitenland, maar die hopen we binnenkort te intensiveren. Tijd, of beter het gebrek eraan, speelt ons daarbij parten.

Up GrisInvoerHulp GRIS25 GRIS24 GRIS23 GRIS22 GRIS21 GRIS20