Hoe voorkom ik zwam in huis?

Zoals dat zo vaak het geval is, luidt ook bij zwam in huis: voorkomen is veel beter dan genezen. Wij van Lavosreiniging.nl geven je graag wat meer uitleg en delen enkele belangrijke tips.

Wat zijn zwammen in huis?

Zwammen in huis kan je ook gewoon schimmels noemen. Tot beide benamingen behoren meercellige organismen zoals paddenstoelen, maar ook eencellige organismen zoals gisten. Naar schatting zijn er maar liefst 1,5 tot 5 miljoen schimmels en dan zijn ze lang nog niet allemaal in kaart gebracht. De meest voorkomende soorten in onze huizen zijn de huiszwam, de kelderzwam en de poriënzwam.

Hoe kom je eraan?

Zwam in huis ontstaat doordat schimmelsporen in het huis zijn binnengekomen en daar een plekje hebben gevonden waarop ze zich lekker voelen. Denk daarbij aan een houten balk of de muur. De combinatie van een hoge luchtvochtigheid in je huis en een slechte ventilatie vormen de ideale voedingsbodem voor deze ongenode gast die zich voortplanten en verspreiden.

Wat zijn de nadelen van schimmels?

Allereerst denken we aan de gezondheid. Schimmels kunnen bestaande ademhalingsklachten verergeren of zorgen voor hoesten, niezen, keelpijn, verstopte neus, piepende ademhaling of benauwdheid. Daarbij hebben de zwammen ook invloed op je wooncomfort. Niet alleen ruiken ze onaangenaam, ze zien er ook allesbehalve hygiënisch uit. En dan is er nog de stevigheid van je bouwconstructie die onder schimmelvorming kan gaan lijden. Met name de houtstructuur in je woning is hier zeer gevoelig aan.

Hoe voorkom je ze?

Er zijn enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat de schimmel zich niet happy genoeg voelt om zich te settelen. Zet geen droogrek in je huis, want de vochtige kleding zal voor vochtafzetting zorgen waar de schimmels blij mee zijn. Net zoals met iemand die wel heel lang onder de douche staat en daardoor veel vocht in de badkamer verspreidt. Maak vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders ook extra goed schoon. Maar ook de temperatuur is van belang als je zwammen wil vermijden. Zij hebben het liever fris. Laat daarom overdag het huis minstens tot achttien graden opwarmen en ‘s nachts niet tot onder de vijftien graden afkoelen.

Wat als voorkomen te laat is?

Als je eenmaal schimmels in huis hebt, dan is het zaak om er ook zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Zelf kan je daar weinig aan doen omdat ze zo hardnekkig zijn en omdat de producten die je als particulier kan kopen meestal zeer giftig zijn. Hulp nodig? Neem dan eens een kijkje op Lavosreiniging.nl. Dit bedrijf is specialist op het verwijderen van schimmels en zwammen in huis. Ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.  

Previous Article

Is het moeilijk om van een gewone bh een strapless bh te maken?

Next Article

Laat je eigen ontwerp kalenders bedrukken!

You might be interested in …